22 November 2011

SAKIT GUSI atau SAKIT GIGI...???????????

saja nak share xperience sakit gusi atau sakit gigi???????? hehehe...sndiri pun x tau sakit ape...!!! kisahnya, gusi kite bengkak dh 3 hari, hari ke 4 kite nampak cam putih kt gusi tu...(belah kiri, bawah - spesifik sikit tempat sakitnye). tekan kuar NANAH!!!!!! YA ALLAH!!!!! APAKAH INI!!!!! kite punye gelabah tah apa2 pikir dah....pikir x lama idup je dah..cane ank2 kecik lagi, belum kaye raye lagi, amal pun x cukup lg....huaaaaaaaaaaaaaaaaa

kite pun google la kt internet mcm2 psal gusi nanahla, bengkakla..termasuk CANCER!!! XNAK!!!! ramai yg suh g dentist, tp kite ni paling  takut dgn dentist, sbb masa kt sklh dulu dentist tu tampal gigi kite siap terkorek bibir kite sampai pecah!!! tu yg trauma....dentist tu yg salah, ngantuk ke hape...smpi tersasar drill die tu!!!!

2 ari lps tu baru kite g jgk dentist sbb sakit & akut giler pasal nampak nanah!!! bukan byk pun...klu tekan kua lah secoet jek...tp tetap x blh dipandang remeh ye kengkawan....:)

g dentist dia kata gigi kite yg rosak kt dlm sbb tu mengisi nanah, bukan gusi yg rosak. haikkkk!!!!! tp kite x sakit gigi, cume sakit gusi. confius...tp tulah faktanye....solutionnye kite kene buangla gigi yg rosak tu kalau tak nanti gusi bengkak balik & sakit lagi...gitulah....hehe. dentist x terus cabut...dia akan kasi antibiotik & pain killer utk bengkak surut...lepas 3 hari bru pegi smula tuk cabut & bersihkan gigi.....hehe....fuhhhhh, ALHAMDULILLAH sangt2....ingatkan sakit apelah....hahhaa

tanda2nye ;
gusi merah & bengkak
kepala sakit
kelenjar kt leher bengkak
kadang2 sape xkuat bleh demam, tp kite x demam...alhamdulillah
sebenanya klu dh kua nanah tu dh teruk juge la tp boleh di rawat lagi ye kengkawan....

apa nak buat sementara x pegi dentist???
- kumur air garam - kalau bengkak tu blh surut tp kite punye surut jap je pastu bengkak lg, tp kurg sakit
- kumur listerine color hijau atau biru ( ni dentist yg suggest - mmg berkesan...kecut terus, tp amik jugela antibiotiknye ye)


moralnye...kalu sakit gusi ke gigi ke pegi jelah dentist, jgn biar lama2, hati x tenang pikir mcm2, x tau sakit apakan....? insyaAllah semua penyakit ada ubat kecuali MAUT....

wallahualam....:)

02 November 2011